top of page

Eureka!

Dragi naši zvesti bralci,

zaključuje se naše formalno in neformalno izobraževanje na Portugalskem.

Danes je bli za nas zadnji delovni dan v Bom Jesusu. Deževno dopoldne smo preživeli v rastlinjaku, kjer za spremembo nismo imeli za nalogo odstranjevanje plevela, temveč smo bili obvezani s prelaganjem sveže narejenih drv. Danes smo delali samo do 12.00, saj nas je potem čakala podelitev certifikatov Erasmus+, ki dokazujejo našo udeležbo na izmenjavi. Očitno smo se skupini Braga Mobility malce zasmilili zaradi našega zdravstvenega stanja, zato so nas presenetili s sladkim presenečenjem v obliki domače zastave.

Torta nam je priklicala nasmeške na obraze :D

Pred pojedino

Tudi kosili smo danes v hotelu, ker smo popoldne po želji nas naravovarstvenikov, dobili možnost ogleda Bravala, obrata za predelavo odpadkov ter deponijo, kjer smo bili rahlo razočarani, nad stanjem v državi. Izvedeli smo, da od vseh zbranih odpadkov Portugalci reciklirajo le 16 %, kar je 44 % manj kot pa v Sloveniji. Poleg tega smo opazili zelo sproščen pristop k varnosti pri delu - delavci so bili brez kakršnekoli zaščite. Kaj več kot rokavice je bilo že težko videti, z izjemo nekaj gospa, ki so nosile osnovno zaščitno masko.

Ločevanje odpadkov

Deponija, ki so jo ravno zasipali s prstjo

Sledil je še ogled Spinparka, privatnega laboratorija, ki je nekoč služil za startup podjeta v sklopu Univerze Minho. Danes tam za potrebe kmetovalcev vzorčijo zemljo, vodo, in izvajajo analizo mikro- in makro elementov v rastlinah in prsti.

Lepo vas pozdravljamo,

vedno vaši slovenski Portugalci


You Might Also Like:
bottom of page