top of page

V tretje gre rado - vsaj za naravovarstvenike

Naravovarstveniki:

Po tridnevnih mentalnih pripravah smo danes naravovarstveniki začeli jutro z drznim kondicijskim vzponom. Vzpon ni bil samo kondicijski marveč tudi naravovarstene narave. Namesto z "obtovčenim jabolkom" (kombi) smo se do delovnega mesta odpravili peš po 600-tih romarskih stopnicah.

Danes, na tretji dan dela, smo bili povišani.

Danes smo smeli pleti gredice pod cerkvijo.

In to še ni vse!

Bili smo namreč v stiku z javnostjo - turisti.

Delo je moralo biti opravljeno hitro in natančno, saj bi turisti opazili vsak naš napačen gib. Danes smo se spoznali tudi z novim orodjem, to je: metla in šmetišnica, s katerima smo izruvan plevel, odmrlo listje in odpadle cvetove pometli in transportirali do jarka, kjer smo vse skupaj stresli na nekakšen kompostni kup. Za nagrado smo lahko v senci uredili gredice s travo in očistili mah z robnika. POUDARJAMO: V SENCI!

Ženskemu svetu, ki je poln nežnosti, je bilo odobreno striženje mladih poganjkov na grmu pušpana.

Dragi bralci, v kolikor Vam vrtne solate ne bodo požrli vrtni polži, Vam lahko na dom pridemo opleti le-to.

Storitev Vam ponujamo po ekskluzivni ceni: 10 € na kvadratni meter!

Le kam bodo šle vse te smeti?!

Kdor dela, lah' tud je.

In se sladka
Plevelomorilci!

-------------------------------------------------

Mesarja:

Mesarja danes nisva odkrivala tople vode, saj sva tudi danes izkoščevala meso, izdelovala pleskavice in panirala.

Zanimivost: pri izkoščevanju se pojavljajo določene razlike, npr. pri šimbasu se odstrani vsako vretence posebej, medtem ko se pri nas celotna hrbtenica odstrani v kosu. Kot na primer pri plečetu: če ne potrebujejo celega plečeta, ne izkoščičijo celotnega, ampak odstranijo le kos, ki ga potrebujejo, ostanek pa obesijo s kostjo vred nazaj.

Ker je dostava mesa z avtom otežena, ga kar takole prinesejo do mesnice.

-------------------------------------------------

Ob vsem tem pa se slovenskim Portugalcem na mobilnosti poraja vprašanje, kaj počne profesorica Maja.

Dragi moji, tudi moj dan je bil produktiven! Takoj po vašem odhodu na delovna mesta sem se dobila z Eliso, profesorico kemije, s katero sva se spoznali konec marca na eTwinning izobraževanju v Bruslju. Namen najinega srečanja je bil, da bolj natančno določiva prodrobnosti skupnega projekta, ki ga bova izvedli v naslednjem šolskem letu. Delovni sestanek je bil uspešen, nato pa mi je Elisa razkrila še skrite bisere v okolici Brage - odpeljali sva se v do reke pri kraju Adaúfe. Bilo je prečudovito.

Sredi možganske nevihte za naslednji eTwinning projekt - vabljeni tudi novi člani

Kot bi bila doma ...

Plaža ob reki Cávado

Plaža je uradno odprta med 15. junijem in 15. septembrom

Vpogled v portugalski način življenja:

- večina Portugalcev se poleti na morje odpravi na jug Portgalske, v regijo Algarve (od tam dobijo tudi naveč pomaranč), nekateri pa se na koncu skoraj raje odločijo za dopustovanje v Španiji, saj je tam nastanitev cenejša;

- cene hrane in oblačil so na Portugalskem višje kot pa v Španiji, gorivo pa je cenejše;

- moja sogovornica je izpostavila tudi to, da se portugalska narodna zavest šele v zadnjih desetih letih krepi. Diktatura, ki se je končala 25. aprila 1974, je za seboj pustila veliko slabega - v tistem obdobju je bil izobraževalni sistem okrnjen, revščina je bila normalen pojav, oboje pa je imelo negativen vpliv na samopodobo tega naroda.

Até logo,

vaši Portugalci


You Might Also Like:
bottom of page