top of page

Drugi delovni dan in še kaj

Mesarja sva danes pri delodajalcu izkoščičevala svinjske in goveje polovice, pripravljala sva zrezke ter maso za pleskavice, ki sva jih potem tudi izdelala.

Anže: "Danes sem prvič obiral svinjske glave. Med tem opravilom sem obiral meso z glave, ki je šlo nato naprej v predelavo. Tudi danes sem nadaljeval z izdelavo pleskavic za potrebe lokalne šole. Lastnik jih je moral dostaviti približno 700."

Jan: "Lastnik mesnice mi je danes povedal, da se, ko kupuje bika, vedno odpravi v hlev in šele ko ga vidi, ga kupi in ga da v zakol."

------

Naravovarstveniki smo danes zaključili včerajšnje pletje rastlin. Opleli smo vse zunanje rastline pri rastlinjaku, vmes odigrali še kakšno partijo šaha, nato pa smo pomagali še z nekaj drugimi deli. Delavci v parku so pripeljali drva, pospraviti in urediti smo morali cvetlične lončke v in okoli rastlinjaka, pomagali smo tudi pri odnašanju plevela v prikolico od traktorja. Oplete rastline smo prenašali in jih glede na vrsto razdelili v skupine, za lažji dostop. Nato jih je naš Klemen še zalil, s tem pa se je naš delovnik končal. In tako je minil še en dan, ki je bil kljub mrzlemu vetru, sila všečen in bolj pester kot včerajšnji.

-------

Dan prof. Maja Štekovič

Čeprav smo daleč od doma, nas tudi tukaj spremljajo slaščičarji :) V hotelu smo poleg dijakov iz Italije nastanjeni skupaj s skupino turških slaščičarjev. Ti so imeli danes ogled slaščičarskega in pekarskega obrata znotraj hipermarketa Pingo Doce v nakupovalnem središču Braga Parque. Pingo Doce bi lahko še najlažje primerjali s slovenskim Mercatorjem.

Zahvajujoč se Bragi Mob, organizatorjem naše imenjave, sem se lahko danes Turkom pridružila na strokovnem ogledu. V ohlajeni sobi (12 stopinj Celzija) so strokovnjaki pripravili tradicionalni Pão do lo. Gre za biskvit premazan s kremo iz jajčnih rumenjakov skuhano v bakreni posodi, da ohani lepo oranžno barvo.

Pão do lo

V pekarni je name največji vtis naredil stroj za izdelavo bombet. V hipermarketu jih med tednom izdelajo 5000 na dan, med vikendom pa 7000. Receptura za izdelavo ostalih vrst kruha je v vseh pekarnah Pingo Doce-ja popolnoma enaka, saj v vseh uporabljajo enak recept.

Stroj so preizkusili tudi turški dijaki.

Še nekaj utrinkov včerajšnjega večera - medtem ko sva se midve z Ido udeležili delavnice plesov sveta, so ostali čez cesto igrali biljard z dijaki iz Elektro šole iz Velenja. Pa recite, da svet ni majhen!

Danes pa je potekala delavnica bachate, in sicer tudi ta v sklopu plesnega festivala Danças do Mundo.

Naš projekt za nasldnje dni - ali mislite, da nam bo uspelo pojesti kakšnega polža? Poročamo ...


You Might Also Like:
bottom of page