top of page

Viana do Costelo - pet zvezdic, toplo priporočamo!

Dragi bralci,

vemo, da že nestrpno pričakujete poročilo z naših delovnih mest, a Portugalci imajo 25. aprila državni praznik, in sicer dan svobode, ki se ga obeležuje v spomin na vojaški državni udar leta 1974, s katerim se je končala 50-letna diktatura. Na ta dan smo se skupaj z ekipo bodočih medicinskih sester in tehnikov iz Zagreba odpravili na izlet v prečudovito obmorsko mestece Viana do Costelo. Druženje je bilo zabavno, saj smo na avtobusu skupaj prepevali, hrvaški dijaki so pa nas prepričali celo v to, da ima hiter skok v Atlantik ugodne vpive na cirkulacijo krvi.

Upamo, da preprečuje tudi pojav prehlada ...

Ali mogočeni res?
V spomin na 25. april

Medsosedsko druženje

Poigravanje z Atlantikom

Ena, dva, tri ... vamooooos!!! (Po majhni vzpodbudi)

Današnji dan in obisk mesta pa sta pomembna tudi z vidika pravic žensk. Drage dame, portugalske feministke so bile ravno na severu države najbolj aktivne. Svoje pravice so si priborile kmalu po koncu diktature. Leta 1975 je tako ločitev postala legalizirana. O razmahu gibanja pričajo tudi grafiti na mestnih stenah:

'Feminizem še nikoli ni nikogar ubil, mačizem pa je naš vsakdanji morilec.'

Sem živa, sem lepa, sem nora, sem bojevita. Sem svoja.

V mestece smo se podali po BIC-evo obarvani preprogi (vijola!), takoj zatem pa so nas z glasnim pozdravom sprejeli fantastični bobnarji. Pred večerjo pa smo si v naši braški bazi ogledali še nastop portugalskih folkloristov, o katerih nam profesorica Maja neprestano govori.

Po vijola preprogi skupaj z vodičem.

Glasni bobnarji

Maja povsod najde folkloro.

Še nekaj utrinkov današnjega dne:

Jutri gre pa zares - držite pesti!!!

Vedno vaši slovenski Portugalci


You Might Also Like:
bottom of page