top of page

HACCP ali kaj je že to?!

Dragi naši bralci,

veseli smo, da nas spremljate in prav gotovo vas zanima, kako smo preživeli današnji dan. Danes je bil za vse slovenske Portugalce dan D – seznanili smo se z delovnimi mesti, na katerih bomo v nadaljnjih dneh na praksi. Naravovarstveniki bomo usposabljanje opravljali v parku Bom Jesus, mesarja pa vsak na svoji delikatesi. Ker smo na Portugalskem, bo tudi delovnik temu primeren. V kratkem času smo opazili že kar nekaj kulturnih razlik med Portugalsko in Slovenijo. Vas zanima, katere so? Potem pa kar nadaljujte z branjem.

  1. HACCP ali kaj je to!

Ker je bil današnji ogled delovnih mest napovedan šele za popoldansko uro, smo se dopoldne v lastni režiji odpravili na ogled mestne tržnice. Hitro smo ugotovili, da ponedeljek ni dan za sklepanje poslov, saj na tržnici ni bilo veliko prodajalcev, pa tudi kupcev ne. Še hitreje smo zaznali, da kar je na Živilski šoli sveta beseda, prodajalci na tržnici jemljejo kot nekaj, kar praktično ne obstaja … govorimo o HACCP-u. Zaradi dopoldanske izkušnje sta se Anže in Jan, naša vrla mesarja, počutila kar rahlo nelagodno pred ogledom mesnic, v katerih bosta delala. A njune skrbi so bile odveč, saj sta delovni mesti delovali veliko bolj urejeno kot pa mestna tržnica.

Slika 1 in 2: Mesarji se takoj najdejo!

Slika 3: HACCP - kaj dela gospod v ozadju? Ne, ne uporablja zobne nitke, ampak med zobmi vleče črevo , s katerimi potem izdeluje klobase.

Pozitivna izkušnja tržnice je bil nakup slastnih pomaranč iz Algraveja, južnega dela Portugalske – slikovno gradivo bi vam radi pokazali, a so nam sočni sadeži prehitro zatavali v želodčkeJ.

2. Pohujšanje v dolini Brage

Poslabšali smo se. In to kar vsi, brez izjeme. Kljub vsemu pa nas je vodil raziskovalni duh. Kot pravi multidisciplinarni znanstveniki v tujini smo opravili senzorično analizo portugalskih sladicJ. Pregrešne braške cukrnije smo merili, analizirali in ocenjevali z vsemi petimi čuti: vidom, okusom, vohom, sluhom in tipom.

Kako se na Portugalskem je torte? Z NOŽEM!

Slika 2: Velemojstri v elementu.

Slika 1: Znanstvenice v elementu.

Zadnja slika: tradicionalna portugalska sladica pa je 'pastel de nata'.

Končni znesek našega raziskovalnega projekta: 12 tortic, 16.50 EUR.

3. Na Portugalskem čas teče počasneje.

Zakaj? Ker smo v treh dneh v celem mestu videli zgolj 2 uri!! Uro se tukaj uporablja zgolj kot sredstvo za določanje časa pred naslednjim obrokom. Eno imed njih poskusite najti na eni izmed zgornjih slik.

Pošiljamo vam tople (dobesedno - še zmeraj imamo 25 stopinj) pozdrave,

vaši Portugalci


You Might Also Like:
bottom of page